APA AKAN JADI PADA IBU YANG HAMIL JIKA STRESS? - BABY N MOM

APA AKAN JADI PADA IBU YANG HAMIL JIKA STRESS?Membesarkan seorang insan baru di dalam rahim kita bukanlah tugas yang mudah. Malah, walaupun wanita bukan pertama kali melaluinya, mereka tetap akan berhadapan dengan pelbagai masalah yang berbeza dengan kehamilan pertama. Maka, stres dan pergolakan emosi tentu akan berlaku dari semasa ke semasa.

5 KESAN STRESS TERHADAP IBU HAMIL

1) Jantung akan berdegup kencang.
apabila kita menghadapi stress satu hormon stress dari badan kita akan diremebeskan dan Hormon ini akan menyebabkan otot dan jantung berdegup lebih kencang.

2) sistem tubuh akan tergangu
stress yang berpanjangan boleh menggangu kesihatan ibu dan bayi dalam kandungan dan ia boleh menyebabkan seseorang melakukan sesuatu yang di luar jangkaan.

3) kesihatan bayi dalam kandungan terjejas
 bayi yang lahir pramatang adalah berpunca dari masalah ibu yang selalu stress.  menurut kajian bayi yang berusia 17 bulan sudah mampu merasai stress yang ibu rasai.

4) stress boleh mengancam hubungan antara ibu dan anak
kesan stres juga mampu mengancam hubungan antara ibu dan bayi yang telah lahir. Seperti yang kita tahu, bayi baru lahir memerlukan begitu banyak masa dan perhatian daripada seorang ibu. Maka, tentu sukar untuk fokus terhadap penjagaan bayi sekiranya ibu sendiri sering mengalami masalah stress

 

APA AKAN JADI PADA IBU YANG HAMIL JIKA STRESS? APA AKAN JADI PADA IBU YANG HAMIL JIKA STRESS? Reviewed by siti hakimah on 10:15 PG Rating: 5

Tiada ulasan