BAKING SODA DAN MADU ANTARA PETUA MUDAH RAWAT CHICKENPOX SECARA ALAMI. - BABY N MOM

BAKING SODA DAN MADU ANTARA PETUA MUDAH RAWAT CHICKENPOX SECARA ALAMI.


Rawatan cacar air bergantung kepada umur, kesihatan peribadi dan tahap teruknya penyakit ini. Kanak-kanak yang sihat mungkin tidak memerlukan apa-apa rawatan perubatan dan boleh sembuh melalui rehat rumah sahaja. Namun, jumpa doktor untuk mengelakkan sebarang komplikasi yang lebih teruk.
Namun, perkongsian dari Puan Nurul Azliyana ini mungkin dapat membantu ibu kerana terdapat beberapa cara mudah untuk rawatan bagi cacar air/ chickenpox yang hanya boleh dilakukan menggunakan bahan-bahan di rumah jika ingin mencubanya.
1. Baking Soda
Baking soda adalah salah satu ubat yang popular untuk memberi bantuan dari gatal-gatal apabila mengalami cacar air.Menyapu baking soda pada kulit boleh mengelakkan lepuh dan ruam menjadi semakin teruk.
Cara-cara sediakan:
Ambil setengah sudu teh baking soda dan campuran ke dalam segelas air. Sponge pesakit cacar air dengan air ini. Biarkan ia kering pada kulit untuk memberi kelegaan daripada gatal. Anda juga boleh menggunakan hampir 3 sudu besar baking soda dalam mangkuk atau segelas air.
Ambil setengah cawan baking soda dan campurkan dengan air suam atau air sejuk yang disediakan untuk dimandikan.
2. Madu
Madu adalah komponen antibakteria semula jadi yang sangat bagus untuk menyembuhkan kerengsaan. Dikatakan bahawa gula ringkas semula jadi yang terkandung dalam madu bersama-sama dengan ciri-ciri anti-bakteria itu mencipta kesan menenangkan ini.
Caranya:
Sapukan madu dalam lapisan nipis di seluruh kulit di mana terdapat ruam, lepuh atau hanya gatal-gatal.
Biarkan untuk beberapa ketika dan kemudian bersihkan.
Ulangi langkah ini 3-4 kali sehari.
3. Mandian oatmeal
Oatmeal bukan sahaja dimakan untuk kesihatan jantung dan kurangkan kolestrol malah merupakan salah satu penawar bagi chickenpox. Oatmeal yang dijadikan sebagai bahan rendaman dalam air mandian boleh membantu melegakan kegatalan akibat daripada ruam dan lepuh.
Caranya:
Oatmeal-2 cawan
Tab mandi yang dipenuhi dengan air suam
Kisar oat dalam pengisar atau pemproses makanan untuk mendapatkan serbuk halus.
Isi tab mandi/baldi dengan air panas, masukkan serbuk oatmeal secara berpusar ke dalam air.
Rendam badan dalam campuran ini.
Kaedah ini bagaimanapun akan meninggalkan keping-keping oatmeal pada kulit dan rambut anda tetapi akan melegakan kanak-kanak dari kegatalan.
4. Garam Epsom
Garam Epsom, yang sebenarnya bukanlah garam tapi merupakan sebatian mineral yang terdiri daripada magnesium dan sulfat dan boleh menjadi sangat berguna untuk melegakan gatal-gatal disebabkan oleh cacar air. Mineral dalam garam Epsom juga melegakan kesakitan dan melegakan keradangan kulit yang berkaitan dengan cacar air.
Cara 1:
Ambil 2 cawan garam Epsom.
Isi tab mandi anda dengan air suam.
Tambah garam Epsom ke dalam air ini. Gaul dengan tangan sehingga ia larut sepenuhnya.
Rendam di dalam air yg bercampur dengan garam Epsom selama kira-kira 15 minit atau lebih.
Keluar dari tab mandi dan perlahan-lahan tepuk dengan tuala badan supaya kering. Berhati-hati supaya tidak merosakkan kulit yg menggelembung.
Rendam setiap hari dalam air garam Epsom hingga chickenpox kanak-kanak sembuh.
Cara 2:
Ambil garam Epsom 2 cawan
Panas air 1 gelen (lebih sedikit daripada 3.5 liter)
Satu kain bersih
Campurkan garam Epsom di dalam air panas.
Celup kain dalam air ini.
Tekap kain tadi pada kulit di mana terdapat lepuh.Biarkan kain sejuk.
Ulangi seberapa banyak yg mahu.
5. Bunga Jasmine  
Ini adalah salah satu cara orang Thai untuk merawat cacar air.. Bunga-bunga ini mudah didapati di mana-mana kedai-kedai ubat herba dan juga kedai-kedai teh herba.
Cara-caranya:
Minum teh Jasmine 2-4 kali sehari. Anda boleh mendapatkan teh ini di kedai-kedai teh herba. Hanya tuang di dalam air panas dan minum.
Bunga jasmin juga boleh dijadikan mandian. Ambil segenggam dan kisarkan. Campurkan bunga Jasmine yang dikisar dengan air beras. Campurkan air beras ini dengan air suam. Mandi dengan air ini.
6. Mandian Halia
Ini merupakan satu lagi ubat herba Thai untuk cacar air bertujuan untuk mengurangkan gatal-gatal yang disebabkan oleh penyakit ini. Walaupun teh halia boleh diminum dengan merebus buah halia dalam air, mandi halia juga boleh dilakukan untuk menghilangkan gatal-gatal namun ianya bukan serta merta.
Cara sediakannya:
Halia serbuk ¼ untuk ½ cawan (anda juga boleh menggunakan keping halia segar)
Tab mandi yang dipenuhi dengan air suam
Campurkan serbuk halia atau halia keping segar ke dalam air mandian hangat.
Rendam di dalam air ini selama 20-30 minit.
Perlahan-lahan tepuk kering dengan tuala yang bersih tanpa merosakkan kulit.
Semoga tip dan panduan untuk penjagaan semasa chickenpox ini dapat membantu ibu-ibu menjaga anak atau bayi yang diserang chickenpox dengan lebih mudah dan membantu mereka merasa lebih selesa. Apa pun berjumpa lah doktor jika penyakit menjadi semakin teruk.
 KREDIT TO: pa&ma

BAKING SODA DAN MADU ANTARA PETUA MUDAH RAWAT CHICKENPOX SECARA ALAMI. BAKING SODA DAN MADU ANTARA PETUA MUDAH RAWAT CHICKENPOX SECARA ALAMI. Reviewed by siti hakimah on 12:36 PTG Rating: 5

Tiada ulasan